Fotball i Norge

football-in-norwayAlle nordmenn kjenner til den vonde følelsen når det snakkes om norsk fotball i internasjonal sammenheng, den største meritten må fortsatt sies å være seieren over Brasil på 90-tallet. Mange nordmenn er også ihuga supportere av utenlandske klubber, både engelske, tyske, italienske og spanske.

Likevel er lokalfotball en aktivitet som ligger hjertet nær hos nordmenn. Over en halv million mennesker spiller fotball i Norge, og man kan trygt si at det er Norges mest populære idrett. De fleste fotballklubber, som driver med aldersbestemt fotball, tilbyr lag helt ned i fire-fem års alder, noe som betyr at barn over hele landet gis muligheten til å starte tidlig og virkelig bli bitt av fotball-basillen. I tillegg er veldig mange klubber flinke til å drive samarbeid, så om det ikke finnes en klubb med barnefotball der du bor, så er det nesten garantert at klubben hos deg har samarbeid med en nærliggende klubb med aldersbestemte tilbud.

Selv om mange har en kjærlighet for et utenlandsk lag, så betyr ikke det at de ikke støtter sin lokale klubb. Norske supporterklubber har nærmere 50.000 registrerte medlemmer, som støtter sine lag i tykt og tynt. Lokalpatriotismen står sterkt hos de fleste nordmenn, og går det veien for fotballaget, så ser mannen i gata sitt snitt til å støtte klubben i sitt hjerte.

Norsk toppfotball har lang og tradisjonsrik historie, og har vært en del av hverdagen til fotballinteresserte siden tidlig i forrige århundre. Helt tilbake til 1914 har fotballinteresserte kunnet følge en toppserie for menn, selv om den virkelige satsingen ikke kom i gang før i 1937, og mange av dagens klubber har eksistert siden starten av 1900-tallet. Siden 1980-tallet har det også vært satsing på damefotball, og damenes egen Toppserie har eksistert siden 1987.

Norsk fotball har også et veldig fokus på fair play, både på banen og tribunen. Så langt har også fotballen vært skånet for voldelighetene man ser ellers i Europa, og ytterst få norske klubber har såkalte hooligans og casuals som de sliter med.