Ishockey i Norge

hockeyIshockey er en annen tradisjonsrik idrett i Norge, og har hatt offisiell toppliga siden 1930-tallet. Selv om idretten ikke er like utbredt som eksempelvis fotball eller håndball, så er dette en idrett som det i aller høyeste grad satses på, og som nyter godt av gode publikumstall og oppmerksomhet i media.

Hockey kan ikke sies å i like stor grad som andre idretter være en breddeidrett, det er færre hockeyspillere, og færre serier enn i andre lagidretter. Likevel har man hatt en toppserie i snart hundre år, og man har også toppserie for damer. Med jevne mellomrom får også idretten et løft i interesse og oppmerksomhet, særlig knyttet til suksessfulle hockeyspillere i utlandet, både på herre- og damesiden. Også det faktum at det spiller en god del utenlandske spillere i norske serier er og blir et evig trekkplaster.

Ved at det er færre lag i toppen enn det er i for eksempel fotball, så er det også færre utskiftninger i toppligaen. På mange måter kan det gjøre det enklere for mannen i gata å forholde seg til hockey som ligasport, ettersom det ofte er de samme lagene som «alltid» spiller i eliteserien.

Internasjonalt har dessverre ikke Norge mange meritter å skryte av, i hvert fall ikke på herresiden. Herrelandslaget i ishockey kan ikke skilte med en eneste medalje, men har de siste tiårene hatt stadig økende suksess, som ble foreløpig toppet med seier over Sverige i VM i Slovakia 2011. Damene kan derimot skilte med en bronsemedalje i EM.

Norges kjelkehockey-landslag kan også glimte med sine meritter, de har tatt medalje i alle mesterskap mellom 1992 og 2011, og har vunnet både OL-gull, VM-gull og EM-gull, og kan med det sies å være intet annet enn en ekte suksesshistorie. Noe som igjen vitner om at idrett i Norge er for alle, også ishockey, selv om den kan sies å være den mest stereotypiske macho idretten av dem alle.