Norsk friidrett

norwegian-athleticsFriidrett som samlebegrep må kunne sies å være blant verdens mest populære idretter, mye takket være de Olympiske Lekene. Under friidrett finner man et mangfold av individuelle grener, men også noen lagkonkurranser.

De fleste forbinder nok friidrett med de typiske grenene, som alle former for løp, være seg det er maraton, sprint eller stafett, men også de gamle greske grenene, som spydkast, høyde- og lengdehopp, diskos og kulestøt. Alle grenene krever enorm innsats og store mengder trening. I internasjonal sammenheng må Norge ofte se seg slått av større nasjoner, men oppslutningen nasjonalt er stor.

Løpsgrenene

Blant grenene i løp finner man flest individuelle grener, men også stafett som en av de større lagkonkurransene. Av løp finner man sprint med forskjellige lengder, maraton, stafett og kappgang. Med unntak av sprint så må man trene for å oppnå en enorm utholdenhet, særlig hva angår maraton. Maraton er et løp som er rett i overkant av 42 km langt, og krever derfor en utrolig utholdenhet, og ikke minst teknikk, som tillater løperne å porsjonere styrken sin utover de mange kilometerne.

Hoppene i friidrett

Friidrettshoppene er lengde, tresteg, høydehopp og stavsprang. Høydehopp og stavsprang krever begge at utøveren skal ta seg over en list, en viss høyde over bakken. Ved høydehopp må utøveren gjøre dette kun for egen maskin, mens det i stavsprang benyttes en stav for å gi utøveren et løft over listen. Per i dag er verdensrekorden i høydehopp for menn 2,45 meter, og for menn i stavsprang er den 6,16 meter – noe som vitner om hvilke fantastiske bragder menneskekroppen er kapabel til.

Lengdehoppene deles inn i lengde og tresteg. Klassisk lengdehopp er et hopp hvor utøveren får ta et tilløp, for så å hoppe så langt som mulig og lande i en sandkasse. Det samme prinsippet gjelder for tresteg, men her får utøveren også ta tre lange steg etter tilløpet, for så å hoppe langt inn i sandkassen. Verdensrekordene i dag, for menn, er 8.95 meter i lengdehopp og i tresteg er den 18,29 meter.