Skisport i dagens Norge

skiing-in-norway-todaySkisport, og da særlig forskjellige grener innenfor langrenn, har hatt en jevnt høy popularitet. Samtidig har også norske utøvere vært i absolutt verdensklasse hva angår langrennskonkurranser, og norske utøvere har holdt seg unna de mange dopingskandalene sporten har vært belastet med. Fra langrenns inntog i de olympiske leker har særlig nordiske utøvere dominert sporten internasjonalt.

At nordmenn gjerne står på ski i fjellet, da gjerne i påskefjellet, er ingen hemmelighet, men nordmenn står mer enn gjerne på ski i idrettssammenheng også, i Norge finnes det nærmere 200.000 aktive utøvere, og særlig er langrenn populært.

Det er to stilarter innen langrenn, klassisk og fristil, og alt av utøverens utstyr, inkludert løype, er tilpasset hvilken stil han eller hun velger.

Klassisk stil

Denne stilen foregår i en preparert løype med to parallelle spor – i de bredere traséene er det gjerne preparert flere løyper ved siden av hverandre, slik at det er enklere for løperne å passere hverandre. I klassisk stil er det ikke lov å ta skøytetak, med unntak av løypeskifte, eller ved sving. De tillatte teknikkene er diagonalgang, staking og fiskebein. Ved klassisk er det viktig med god festesmurning, for at løperen skal kunne ha et godt fraspark og ikke gli bakover.

Fristil

Kalles også friteknikk eller skiskøyting, og utføres nettopp som hos en skøyteløper, ved at man presser skiene utover samtidig som man staker med begge armene samtidig. Med denne stilen benyttes kortere ski og lengre staver enn for klassisk stil. Fem teknikker benyttes; glidende fiskebein, padling, dobbeldans, enkeldans og friskøyting. For at det skal være mulig med konkurranser i fristil, må traséene være bredere enn ved klassisk.

Tidligere var det smalere løyper i langrennskonkurranser, noe som medførte at for å kunne passere hverandre måtte den som ville forbi rope det berømte «Løype!», og den som var foran måtte da ut av løypa for å slippe frem konkurrenten. Etter hvert som fristil ble foretrukket av flere og flere, så økte også bredden på løypene.