Volleyball – en av verdens største idretter

volleyballVolleyball er en av verdens største idretter, og volleyballforbund finnes i mer enn 200 land. Det hevdes at over en milliard mennesker spiller volleyball! Også i Norge er det en av de største idrettene, innenfor topp ti når det gjelder spillere. Liker du spenningen i en jevn volleyballkamp trives du sikkert også med å spille på kasino eller odds på nett, klicka här for å lese mer om det.

Volleyball spilles som regel med seks spillere på to lag, skilt av et nett som er i overkant av 2 meter høyt (for menn er høyden 2,43 m, for kvinner 2,24). Spillerne skifter kontinuerlig posisjon i løpet av kampen; de roterer med klokken innenfor egen banehalvdel. Hver banehalvdel er kvadratisk med 9 meter lange kanter, altså 81 kvadratmeter.

En spiller på det såkalt servende lag spiller først ballen over nettet, der den mottas av det andre laget som kan bruke opptil tre berøringer for å sende den tilbake til motsatt side. Den kan ikke berøres to ganger på rad av samme spiller, med mindre første berøring er en såkalt blokk (når man stopper et forsøk på smash fra motspiller). Man spiller som regel best av 5 sett, eller i aldersbestemte klasser (og lynturneringer) best av 3 sett.

Settene i volleyball spilles til 25 poeng, med unntak av det siste, som bare går til 15 poeng. Alle sett må vinnes med minst to poeng, hvilket gjør at det i praksis ofte blir flere enn 25 poeng som skal til i jevne sett.

Den vanlige måten å spille på er å søke å få til et dempende mottak av serven, som gjør at det blir enkelt for den som kalles oppleggeren (spilleren på midten foran, gjerne en kortere spiller) å legge opp til en smash. Så forsøker en av de andre spillerne å smashe ballen, mens motstanderne forsøker å blokkere og så påbegynne sitt eget angrep.

I tillegg til smashen er det to grunnleggende slag i volleyball, baggerslag (underhånds) og fingerslag (man lager en slags trekant med begge hender og strekker ut fingrene overhånds).